Оцена на услугата во малопродажни објекти

Согласно денешните динамични услови на функционирање на бизнисот , константното унапредување на квалитетот на услугата е единствениот начин да се најде Вашата компанија на чекор пред конкуренцијата. Познат е случајот кога производот што се нуди во основа се одликува со одлични карактеристики но во главниот момент- моментот на продажна услуга не доживува успех. Во ваквата […]

Read More

Кои се причините поради кои Startup-ите најчесто не успеваат?

Од 100 новоотворени компании, по само 3 години постојат само 10 или процентуално прикажано 90% од компаниите не успеваат да “преживеат”. Секој тим, индивидуалец или компанија кога основаат нова компанија или пак пласираат нов производ се надеваат дека ќе бидат во успешните. Претприемништвото е во екстремен подем, а со тоа се зголемува и веќе онака […]

Read More

Инсајдер ИД на Академијата за Маркетинг и ПР организирана од “Creative Hub”

Во периодот од 15.02 – 15.06.2018, “Creative Hub” организира “Академија за Маркетинг и ПР” за стекнување на напредни вештини во повеќе области на Маркетингот. Сергеј Зафироски од Инсајдер ИД ќе го организира и предава првиот модул од академијата на тема “Стратегиски Маркетинг” во кој ќе студентите детално ќе се запознаат со начинот на поставување и […]

Read More

Insider ID: Издржаност и типови на идеи

Бидејќи како компанија Insider ID секојдневно се соочува со истражување и анализа на идеи за кои сопствениците на бизнисите сметаат дека се “перфектни” и иновативни. Пред да започнеме со елаборирање на темата, би сакал да истакнам дека во светот во кој живееме не постои уникатна идеа или идеа која ќе биде само наша сопственост. Единственото […]

Read More

NOKIA: Растот и падот на гигантот

Оригинално објавен: 11.11.2014 Маркетинг365 Продадени повеќе од 1.500 милиони телефони во своето постоење, во еден момент секој трет корисник на мобилен телефон користи NOKIA, најпродаваниот телефон во историјата е NOKIA 1100 во своите две варијанти продаден во 500 милиони примероци. Бренд со кој поголемиот дел од светската популација има израснато и сеуште го користи. Компанијата […]

Read More

Insider ID со презентација на првиот Отворен ден на GS1 Македонија

На 21.06.2017 ќе се одржи првиот отворен ден на GS1 Македонија, на кој ќе се дискутира значењето на баркодовите и GPC (Global Product Classification) во светски рамки и во Македонија. Сергеј Зафироски од агенцијата за истражување Insider ID ќе презентира на тема “Практична примена на Глобалната класификација на продукти GPC во KPI (Key Performance Indicators)”. […]

Read More

Краткорочно “слепило” на компаниите во новата “нормала”

Доколку до пред 10 години долг рок се сметаше помеѓу 3 – 5 години, сега веќе со сигурност може да се сведе 1 – 2. Работата во “кризно и несигурно време” постанува новата “нормала” односно новиот стандард во која компаниите работат и ги остваруваат своите цели. Бидејќи како агенција за истражување ги следиме светските трендови […]

Read More

Што се KPI (Key Performance Indicators)?

KPI (Key Performance Indicator) е мерлива вредност која прикажува колку ефективно и ефикасно една компанија ги исполнува своите поставени цели. Организациите најчесто користат KPI кои се поставени на неколку различни нивоа за следење на исполнувањето на целите по одредени сектори. KPI на високо ниво може да бидат фокусирани на целокупното работење на компанијата, додека KPI […]

Read More

Каде грешат македонските компании?

Објавено на 05.10.2016 на: Macedonian Business Hub Се поголемото потиснување на македонските производи и компании од странската конкуренција, ја нагласува потребата да се одговори прашањето “Каде грешат домашните компании?”. Бидејќи македонските сопственици и менаџери најчесто проблемите ги лоцираат во фактори надвор од нивните компании, а приближно во сите случаи не се екстерни туку се наоѓаат интерно во […]

Read More

Insider ID: 15 Прашања кои што истражувачите на пазари ќе ви помогнат да ги одговорите!

Како агенција за истражување, многу често ни се упатуваат прашања за тоа што всушност се придобивките од едно истражување, што може да се очекува, кои се резултатите, што ако истражувањето е негативно, зашто би го правеле истото? За тие потреби нашата агенција изработи список на 15 прашања и одговори кои што треба да дадат појасна слика за […]

Read More