Инсајдер ИД на Академијата за Маркетинг и ПР организирана од “Creative Hub”

Во периодот од 15.02 – 15.06.2018, “Creative Hub” организира “Академија за Маркетинг и ПР” за стекнување на напредни вештини во повеќе области на Маркетингот. Сергеј Зафироски од Инсајдер ИД ќе го организира и предава првиот модул од академијата на тема “Стратегиски Маркетинг” во кој ќе студентите детално ќе се запознаат со начинот на поставување и […]

Read More

Insider ID: Издржаност и типови на идеи

Бидејќи како компанија Insider ID секојдневно се соочува со истражување и анализа на идеи за кои сопствениците на бизнисите сметаат дека се “перфектни” и иновативни. Пред да започнеме со елаборирање на темата, би сакал да истакнам дека во светот во кој живееме не постои уникатна идеа или идеа која ќе биде само наша сопственост. Единственото […]

Read More

NOKIA: Растот и падот на гигантот

Оригинално објавен: 11.11.2014 Маркетинг365 Продадени повеќе од 1.500 милиони телефони во своето постоење, во еден момент секој трет корисник на мобилен телефон користи NOKIA, најпродаваниот телефон во историјата е NOKIA 1100 во своите две варијанти продаден во 500 милиони примероци. Бренд со кој поголемиот дел од светската популација има израснато и сеуште го користи. Компанијата […]

Read More

Insider ID со презентација на првиот Отворен ден на GS1 Македонија

На 21.06.2017 ќе се одржи првиот отворен ден на GS1 Македонија, на кој ќе се дискутира значењето на баркодовите и GPC (Global Product Classification) во светски рамки и во Македонија. Сергеј Зафироски од агенцијата за истражување Insider ID ќе презентира на тема “Практична примена на Глобалната класификација на продукти GPC во KPI (Key Performance Indicators)”. […]

Read More

Краткорочно “слепило” на компаниите во новата “нормала”

Доколку до пред 10 години долг рок се сметаше помеѓу 3 – 5 години, сега веќе со сигурност може да се сведе 1 – 2. Работата во “кризно и несигурно време” постанува новата “нормала” односно новиот стандард во која компаниите работат и ги остваруваат своите цели. Бидејќи како агенција за истражување ги следиме светските трендови […]

Read More

Што се KPI (Key Performance Indicators)?

KPI (Key Performance Indicator) е мерлива вредност која прикажува колку ефективно и ефикасно една компанија ги исполнува своите поставени цели. Организациите најчесто користат KPI кои се поставени на неколку различни нивоа за следење на исполнувањето на целите по одредени сектори. KPI на високо ниво може да бидат фокусирани на целокупното работење на компанијата, додека KPI […]

Read More

Каде грешат македонските компании?

Објавено на 05.10.2016 на: Macedonian Business Hub Се поголемото потиснување на македонските производи и компании од странската конкуренција, ја нагласува потребата да се одговори прашањето “Каде грешат домашните компании?”. Бидејќи македонските сопственици и менаџери најчесто проблемите ги лоцираат во фактори надвор од нивните компании, а приближно во сите случаи не се екстерни туку се наоѓаат интерно во […]

Read More

Insider ID: 15 Прашања кои што истражувачите на пазари ќе ви помогнат да ги одговорите!

Како агенција за истражување, многу често ни се упатуваат прашања за тоа што всушност се придобивките од едно истражување, што може да се очекува, кои се резултатите, што ако истражувањето е негативно, зашто би го правеле истото? За тие потреби нашата агенција изработи список на 15 прашања и одговори кои што треба да дадат појасна слика за […]

Read More

Негативниот придонес на Претприемништвото

Инспириран од се поголемиот недостаток на кадар, во продолжение текстот и обработената тема се целосно субјективни односно размислување врз база на досегашното искусто и анализа на претприемништвото како концепт на кој особено му се придава на значење. Се повеќе се поместува идеата и тежиштето на претпримеништвото кон компаниите од ИТ индустријата и во многу ситуации […]

Read More

InsiderID: Зошто Истражувањето на пазар е важно за Вашиот бизнис?

Истражувањето на пазар е процес на собирање податоци за да се утврди дали одреден производ / услуга ќе ги задоволи потребите на своите клиенти. Со ефикасно истражување на пазарот, Вашата компанија може да добие вредни информации за Вашите конкуренти, економските промени, демографијата, тековните трендови на пазарот и потрошувачките навики на Вашите клиенти. Видови на Истражување […]

Read More